Imprimare
PDF

Casa de cultură

casa-de-culturaCunoscută şi sub numele de „sala mare”, clădirea, de o factură cu totul specială, a fost ridicată de aceeaşi generoasă comunitate săsească între 1926-1927, după proiectul arhitectului Wilhelm Schmidts, cheltuindu-se, la vremea aceea o sumă record, ce se ridica la peste trei milioane şi jumătate de lei.
Sala de spectacol, cu scenă şi toate utilităţile pentru organizarea de petreceri ale comunităţii, poate oferi spaţiu confortabil pentru 800 de spectatori, beneficiind de cabine pentru actori, garderobă şi grupuri sanitare.
Sub aspect arhitectonic, construcţia este unică în felul ei, sala neavând tavan, sau altfel spus, tavanul acesteia urmând profilul acoperişului, pe care îl dublează printr-o boltă foarte estetică din lemn. Astfel, secţiunea activă este a unui arc frânt, iar bolta executată din peste 3000 de lamele din lemn, poziţionate pe înalt şi solidarizate cu buloane de fier, se intersectează într-o casetare de tip plasă romboidală, stabilă şi flexibilă, în acelaşi timp.
Stilul, o combinaţie de Art Deco cu elemente de Sezession vernacular de inspiraţie neogotică, îi conferă o eleganţă, oarecum exotică. Un unicat care trebuie văzut, dar el există numai aici, la Cristian.

Vizualizare exterioară permanentă


Fotografiile reprezintă:
- imagini din interior cu bolta din lamele de lemn
- sala la începuturi
- sala mare, cu înfăţișarea de astăzi
- cuptorul de pâine
- picturi murale din interior