Imprimare
PDF

holbavÎn anul 1733, când episcopul unit Inocențiu Micu-Klein a dispus organizarea unui recensământ în Ardeal, în localitatea Holbav, au fost recenzate 24 de familii, adică vreo 120 de persoane. Din registrul aceluiași recensământ, mai aflăm numele preotului care servea la biserica din sat: Komán, ortodox. Din același document mai aflăm că de pe fânețele parohiei se aduna cantitatea de 1 car de fân. Denumirea satului, Holbák, precum și numele preotului, Komán erau redate în ortografie maghiară, întrucât rezultatele recensământului erau destinate unei comisii formate din neromâni, în majoritate unguri.

Face parte din regiunea istorică Țara Bârsei. Pe teritoriul său se aflau mine de plumb, cărbune și argint (primele extracții s-au făcut în secolul XIX, rudimentar).

Din februarie 2004, Holbav s-a desprins de comuna Vulcan, din care făcuse parte până atunci. Este reședința comunei Holbav.


Rezervatia Naturala Holbav

Rezervatia Naturala de la Holbav este situata pe dealul Ghertalau, intre Paraul Crucii si Paraul Lupului.
Reprezinta o rezervatie naturala geologica – palentologica, de interes stiintific, primind aceasta eticheta in anul 2004. Suprafata totala a rezervatiei este de 4,1 ha, cuprinzand teritoriul fostei cariere de argila Holbav.

In ultimii ani, rezervatia naturala a suscitat interesul facultatilor de specialitate din domeniul geologiei, geografiei, protectiei mediului sau ecologiei. Acestia cerceteza succesiunea litologica de aproximativ 250 m din lungimea rezervatiei. De asemenea, sunt cercetate formatiunile liasicului pentru prezenta amprentelor foliafre pe care le contin, cat si prin carbunii cantonati din aceste formatiuni.
Accesul in Rezervatia Naturala Holbav se face prin DN 73 Brasov – Cristian, D.J. 60 Cristian – Vulcan, D.C 61 Vulcan – Holbav.


Rezervatia Naturala Holbav este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.